شاهنامه آخرش خوش است
باستانی پاریزی- دکتر در تاریخ
استاد تاریخ دانشکده ادبیات تهران
انشارات علم
بها:16500 تومان
700 صفحه
شاهنامه درختی گشن بیخ و بسیار شاخ
شصت سال پیش وقتی نخستین کنگره فردوسی در ایران تشکیل شد ، خاور شناس معروف روس بِرتِلس گفت:«.. تراژدی زندگانی فردوسی، با تراژدی خود ملت ایران، به هم آمیخته بود..»
کتاب با مقدمه ای از سخنان برتلس آغاز می گردد. باستانی پاریزی در آبان 1348 مقاله ای در مجله ای می نویسند به گفته ی خودشان هنوز مرکب مقاله خشک نشده از گوشه و کنار شواهد گوناگونی به دستش می رسد ابتدا فصلی از کتاب «نای هفت بند» و سپس به صورت کتابی با هشتصد صفحه می رسد .
در این کتاب ضمن تجلیل و یاد آوری از مقام کسانی که به طریقی در کار شاهنامه بوده اند ، از داخلی و خارجی ،چپ و راست ،کارگز و کارفرما...پایانی ناخوش را از آنها نوشته است.در واقع به این روش خواسته است قطره ای از تراژدی زندگی فردوسی و هم تراژدی تاریخ ایران را چاشنی آن کرده باشد.
این کتاب در بر دارنده اطلاعات بسیار زیادی است که بسیار خواندنی و جالب است به خصوص که گاهی قلم شیرین استاد با نازک بینی و طنزی شیرین همراه است.
این کتاب می تواند به عنوان یک مرجع هم شیرین و هم تلخ و شاید بسیار واقعی براین فرهنگ ویرانه ی ما باشد. کتاب مرا به یاد پدر نادر در فیلمی که این روزها در جهان مطرح است می اندازد.
به گفته ی نویسنده کتاب حجم خیلی بیشتر می تواند داشته باشد.
همین چند روز پیش در اتوبوس با خانمی آشنا شدم که می گفت همسرش استاد دانشگاه چمران بود و سالهای زیادی شاهنامه را حاشیه نویسی و فیش برداری کرد و پایان آخر عمرش را ده سال با بیماری آلزایمر و پارکینسون گذراند و نتوانست نتایج زحماتش را به چاپ برساند.
این هم پیوندش:
که می توانست یکی از صفحات کتاب باشد.
از مطالب کتاب: